Ouderen en jongeren verliezen geld door digitalisering

 

De Telegraaf schrijft vandaag dat er steeds meer consumenten geld mislopen omdat ze niet mee kunnen komen in de digitalisering van de financiële diensten. Vooral ouderen die niet bekend zijn met de computer of moeite hebben met het gebruik ervan zijn slachtoffer hiervan.

Belastingdienst staat voorop digitalisering

Er kwam eerder dit jaar al kritiek toen de belastingdienst aangaf te willen stoppen met het sturen van de blauwe enveloppen. De 65 plussers maken nog altijd gebruik van de papieren versie van de belastingdienst voor hun belastingaangifte. Nu instanties steeds meer gaan digitaliseren komt deze kwetsbare groep in de problemen. En niet alleen met het doen van de aangifte maar ook het aanvragen van een zorgtoeslag of huurtoeslag is voor velen niet makkelijk.

Niet wegwijs door de chaos van regeltjes

Maar ook jongeren raken de weg kwijt in de digitale wereld van financiële diensten. Het komt vaak voor dat ze bijvoorbeeld teveel aan zorgtoeslag hebben ontvangen en dit dan weer moeten terugbetalen. Als gevolg daarvan vragen ze de zorgtoeslag niet eens meer aan om verdere problemen te voorkomen. Het betalen van de andere vaste lasten zoals gas elektra en water word ook een steeds groter probleem. De ouderen zullen niet 1,2,3 hun energietarieven gaan vergelijken op internet. Dit heeft ook te maken met het feit dat zij al van een mager inkomen moeten rondkomen. Stel ze riskeren een overstapboete dan hebben ze veelal niet de financiële ruimte om deze te betalen.

Energie besparen om energie armoede te voorkomen

Andere redenen waardoor de energiekosten hoog oplopen heeft te maken met het feit dat mensen die van een laag inkomen moeten rondkomen veelal thuis blijven. Ze hebben geen geld om dingen buitenshuis te doen. Of men heeft te maken met een chronische ziekte waardoor zij meer afhankelijk zijn van elektra en gas. Chronisch zieken en consumenten met een handicap worden wel beschermd door wet tegen afsluiting. Ook is het zo dat huishoudens in de wintermaanden niet zonder elektra en gas mogen komen te zitten. Ze moeten bij een achterstand bij de energieleverancier dan wel in de schuldhulpverlening zitten of een bewijsbare aanvraag daartoe hebben gedaan.

Ruimte in budget na overstappen energie

Er zou meer maatschappelijke zorg moeten worden geboden aan kwetsbare consumenten die last hebben van de digitalisering. In de vorm van hulp bij de administratieve taken waaronder ook energie besparen valt. Door bewuster te worden van het energieverbruik in huis word er al flink bespaard op de kosten voor elektra en gas, maar ook zou er hulp moeten worden geboden bij het online vergelijken van gas water licht. Ze kunnen hiermee geld besparen waardoor het ze iets gemakkelijker word gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s