Wilt u van uw energieaansluiting af? Verzegelen is goedkoper

 

Elsevier schrijft op haar website dat wanneer consumenten van hun energieaansluiting af willen dat zij hiervoor flink in de buidel moeten tasten. De netbeheerder vraagt daar enorm hoge prijzen voor. Steeds meer consumenten kiezen voor een energieneutraal huis waar geen gebruik word gemaakt van de energieaansluiting.

Duurzaam huis heeft geen energie en gaslevering meer nodig

Denk hierbij aan een warmtepomp en zonneboiler in combinatie met zonnepanelen op het dak. Sla de geproduceerde elektriciteit op in een thuisaccu en u heeft amper  of geen gas of elektriciteit nodig. In dat geval betaalt de consument geen vastrecht meer maar ook geen meterhuur of de aansluitvergoeding. Dit scheelt op jaarbasis honderden euro’s op de energierekening.

Kosten verwijderen aansluitingen vanaf €1000 ex BTW

Spreken we van een nieuwbouwwoning dan zijn er weinig aanpassingen nodig want de woning word meteen al duurzaam gebouwd. Maar een bestaande woning die moet worden aangepast heeft nog wel de traditionele energieaansluiting. En het verwijderen daarvan kost geld veel geld. Zo vraagt Stedin voor het verwijderen van de gas en energieaansluiting een bedrag van €1294,86 en dat is ook nog eens exclusief BTW.

Verschillende tarieven gevraagd voor verwijderen

Netbeheerder Liander vraagt iets minder voor het verwijderen: €1000 exclusief BTW. Toch blijven dit enorm hoge bedragen voor het verwijderen van de aansluitingen. De ACM heeft dan ook geen maximum tarief hiervoor vastgelegd, dus is de netbeheerder vrij om hier zijn eigen tarief voor te vragen. Men zou dan denken: dan verwijderen we de aansluitingen zelf wel, maar dit mag dan weer niet en moet expliciet door de netbeheerder worden gedaan.

Alles word verwijderd niet alleen de aansluitingen

Netbeheer Nederland legt uit dat de verschillende tarieven te maken hebben met de verschillen in opbouw van de tarieven en geen situatie is gelijk. Wanneer de aansluiting word verwijderd dan word niet alleen de meter verwijderd. Zo worden de aansluitkabels van elektriciteit en gas tevens weggehaald. Omdat er geen concurrentie bestaat voor de netbeheerders blijft het voor consumenten een duur klusje. Toch beweert Stedin dat zij geen winst mogen maken op het verwijderen en dat men daarom ook niet teveel betaalt ervoor.

Verzegel uw gas en elektriciteitsaansluiting

Een andere optie is kiezen voor het afsluiten van de elektriciteits en gasaansluiting men kiest dan voor het verzegelen ervan. Hier worden geen kosten voor gerekend. Men blijft dan de aansluitingen in huis houden zonder ze te gebruiken. Op die manier bespaar je op de energiekosten door duurzame energie te verbruiken in huis.

Energie neutraal huis heeft de toekomst

In de toekomst zullen we steeds meer van dit soort huizen aantreffen: Consumenten kunnen dan in de eigen energie en warmtebehoefte voorzien. Daarmee reduceren zij de CO2 uitstoot en leveren zij groene stroom terug aan het net. Energie besparen is een belangrijk item en daarom is het EnergieAkkoord in het leven geroepen. Energie besparen kan ook op een andere manier wanneer u geen duurzaam huis heeft.

Met online energie vergelijken kunt u zien welke energieleveranciers er allemaal zijn en welke de goedkoopste is. Kiest u voor de goedkoopste, dan zorgt er óók voor dat u bespaart op uw energiekosten voor nu maar ook voor later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s