Is het tijd voor energie besparen?

Is het tijd voor energie besparen?Het is altijd een geschikt moment om veranderingen aan te brengen waarmee we de energiekosten kunnen verlagen. Maar is het tijd voor energie besparen? Wat ons betreft ieder moment van de dag. Het kan op zoveel manieren. We moeten gewoon weten hoe! De zomertijd is weer begonnen dus dat helpt al bij de mate van gas verbruiken. De temperaturen stijgen dus kan de cv installatie lekker uit blijven.

Winter is voorbij en de kachel hoeft niet meer aan

Het is immers lekker met het zonnetje buiten dus weg met de kou. Waar we dan nog kunnen besparen is de frequentie van de douchebeurten. Het schijnt dat 1 minuut korter douchen 2200 liter water per jaar bespaard. Maar wat nu als we dit verkorten naar maximaal 5 minuten? Het scheelt u dan water én gas. En het scheelt dan wel 10.000 liter per jaar aan water. En de energierekening komt er ook nog rooskleuriger uit te zien. Want de energiekosten worden verlaagd. Altijd mooi meegenomen. Vorig jaar zomer had Nederland te kampen met een watertekort. Daar staan we vaak niet eens bij stil. Maar het kan dus gebeuren.

Hoge gasprijs moet ons overhalen om minder gas te verbruiken

Vorig jaar was het dan ook erg warm, de temperaturen stegen als nooit tevoren. Wat overigens wel weer resulteerde in vaker barbecuen. En daar is enkel houtskool voor nodig en aanmaakblokjes. Maar goed dit terzijde. In de zomer verbruiken we dus veel minder gas en dat is goed. Vooral als we kijken naar wat we tegenwoordig voor gas moeten neertellen. Een flinke heffing in de vorm van energiebelasting zorgt voor stijgende energiekosten. Het is bedoeld om ons zoveel mogelijk te ontmoedigen gas te verbruiken.

Zonnepanelen een populaire optie onder huishoudens

Helemaal geen gas meer gebruiken kan enkel als uw woning voorzien is van een warmtepomp. Als u daar genoeg geld voor heeft dan kan het een interessant alternatief zijn. Heeft u daar geen geld voor of bewoont u een huurwoning dan vervalt die optie al. Een dergelijke koopwoning verduurzamen loopt in de tienduizenden euro’s. Maar er zijn wel allerlei subsidies verkrijgbaar. U kunt natuurlijk starten met eerst alleen zonnepanelen. Voor €3000 kunt u al zonnepanelen op uw dak plaatsen. Daarmee kunt u uw eigen energie opwekken. Dat scheelt weer in de kosten aan de energieleverancier.

Manieren om energie te besparen

Als u een bepaalde hoeveelheid zonne-energie opwekt dan mag u dit salderen bij uw energieleverancier. U heeft naast de eigen opwek altijd nog een deel dat u wel van de energieleverancier nodig heeft. Uw eigen opwek wordt dan afgetrokken van het deel energie dat u geleverd krijgt. Naast zonnepanelen kunt u natuurlijk ook met kleine aanpassingen uw energiekosten verlagen. Sluit uw stekkers aan in een stekkerdoos met een aan/uit knop. Zo kunt u elke avond voordat u gaat slapen met één druk op de knop de apparatuur van het stroomnet afhalen. Het lijkt onzinnig maar u bespaart er stroom mee.

Stekkers trekken

Door de stekkers anders te laten zitten nemen alle aangesloten apparaten ongemerkt stroom. En dat hoeft helemaal niet. Op jaarbasis betaalt u aan sluipverbruik snel zo’n €50. Dit is afhankelijk van het aantal apparaten waarvan de stekkers in het stopcontact blijven zitten. En wie weet heeft u wel veel apparatuur dan tikt dat aardig aan. We zijn gauw geneigd om de stekkers erin te laten zitten. Telefoon opgeladen? Of een wasje gedraaid? Ach die stekkers kunnen wel blijven zitten. Maar is natuurlijk overbodig.

Is het tijd voor energie besparen? JA!

Door actief bezig te blijven met energie besparen in huis kunt u al honderden euro’s extra overhouden. Korter douchen is minder gas verbruiken, temperatuur van uw thermostaat met een graad verlagen helpt ook. U kunt dan op gas al €150 per jaar overhouden. Breng het aantal wasbeurten per week eens terug. We wassen vaak korte wasjes maar is dat nodig? Wacht tot uw wasmachine vol is. Gebruik in de zomer vooral die handige waslijn. De was ophangen kost helemaal geen stroom. Dan kunt u met minder energie verbruiken nog eens €50 tot €100 besparen. En dan bent u nog niet eens op zoek gegaan naar de goedkoopste energieleverancier.

De goedkoopste energie aanbiedingen checken elk jaar weer

Want elk jaar overstappen loont voor huishoudens. Een overstap levert die extra cashback op. Dan mag u ook aan een bedrag denken van €250 korting. Zoals u ziet kunt u dus best veel geld besparen als u energie bespaart. En daar is weinig inspanning voor nodig. Ga eens op uw gemak achter uw computer zitten en bekijk de energie aanbiedingen eens. Het is een fluitje van een cent maar het levert honderden euro’s op.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s