Controleert u of u groene stroom heeft?

Wij gebruiken elke dag stroom en we mogen stellen dat het onmisbaar is. Maar vraagt u zich wel eens af waar deze stroom vandaan komt? Controleert u of u groene stroom heeft? Of maakt u dat niet zoveel uit? Vaak denkt men: Stroom is stroom toch? Er zijn verschillen tussen groene en grijze stroom. Want groene stroom tast het klimaat een stuk minder aan dan grijze energie dat doet. Groene stroom is pas echt groen als het hier op eigen gebied is opgewekt. Dus een windpark dat ergens in de provincie staat. Of met zonnepanelen op uw dak.

Controleert u of u groene stroom heeft?

Dan weten we gewoon dat het echte duurzame stroom is. Komt het van over de grenzen? Dus vanaf een waterkrachtcentrale uit Frankrijk, of een windpark uit Duitsland? Dan zal het niet bijdragen aan ons klimaat. En toch denkt u dan: Ja maar het is toch groene stroom? Dat is wel zo maar het is niet bij ons in Nederland opgewekt. En dat maakt het toch minder duurzaam. Het draagt niet bij aan ons eigen percentage. Wij dienen te voldoen aan een percentage. Dus Nederland zal 14% aan duurzame energie moeten opwekken. En eigenlijk veel meer, maar dit is het vastgestelde quotum waaraan we moeten voldoen. U controleert het door bij het energielabel van uw energiebedrijf te kijken waar de stroom is opgewekt.

Groene en grijze stroom worden toegevoegd aan ons elektriciteitsnetwerk

De stroom die uit het stopcontact komt is gemixt. Dat houdt in dat het een mix is van groene en grijze stroom. Groene stroom kan worden toegevoegd aan ons energienetwerk. Maar hier wordt ook grijze stroom aan toegevoegd. Ook zal er bij groene stroom een certificaat worden verstrekt. Dit is ook om te zorgen dat er evenredig certificaten worden verstrekt aan de hand van de productie.

Biomassa energie is ook duurzaam

Er komen ook steeds meer boerenbedrijven bij die hun geproduceerde biomassa energie verkopen. Dit kunnen ze leveren aan huishoudens. Zij vergisten bijvoorbeeld mest en/of tuinafval waarbij er stroom geproduceerd wordt. Dit kan weer worden toegevoegd aan het energienetwerk. Biomassa energie is ook één van de vormen van duurzaam opgewekte energie. Dit gebeurd wel in een lagere capaciteit. Windenergie nemen we het meest af. Grote windparken her en der verspreid over Nederland kunnen daarom ook veel meer huishoudens voorzien van duurzame energie.

Vergroende stroom is niet echt groen

Als buitenlandse groene stroom gebruikt wordt door een energiebedrijf dan spreken we van vergroende stroom. Het wordt dan niet in ons land opgewekt en mag eigenlijk niet als echt groene stroom doorgaan. Het moet dus echt afkomstig zijn van een duurzaam bedrijf uit Nederland. Dan pas mogen we echt stellen dat de stroom ook echt groen is.

Echt groene energie zoeken?

Wilt u met grote zekerheid groene stroom gaan afnemen? Dan kunt u bij een energievergelijker aanvinken ”Alle groene stroom uit Nederland”. De energievergelijker doorzoekt dan enkel het aanbod van energiebedrijven die echt groene stroom leveren. Op die wijze kunt u dus overstappen naar een energiebedrijf dat groene stroom uit Nederland aan u levert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s